Een trampoline is een populair speeltoestel voor kinderen. Je komt ze waarschijnlijk overal tegen zoals in tuinen en speeltuinen, bij een gastouderopvang, maar ook op bijvoorbeeld vakantieparken en campings. Dit komt doordat de trampolines van Avyna namelijk namelijk gekeurd en gecertificeerd (EN1776) zijn volgens WAS. In deze blog wordt omschreven wat deze WAS certificering precies inhoudt, welke trampolines gekeurd en gecertificeerd zijn en waar rekening mee moet worden gehouden om een veilig en gekeurd speeltoestel aan te schaffen.
Wat houdt de WAS certificering in?
Trampolines zijn een super populaire vorm van vermaak maar ook lichaamsbeweging voor kinderen. Trampolines kunnen leiden tot ongelukken en verwondingen als ze niet op de juiste manier worden gebruikt of als ze van lage kwaliteit zijn. Gelukkig zijn er richtlijnen en certificeringen die ervoor zorgen dat trampolines daadwerkelijk voldoen aan strenge veiligheidseisen. In Nederland geldt de Wet Attractie- en Speeltoestellen (WAS), welke specifieke eisen stelt aan trampolines om ervoor te zorgen dat ze veilig zijn voor gebruik. Voor openbaar- en/of zakelijk gebruik vallen trampolines dus onder de WAS en moeten worden gekeurd en zullen een certificering moeten hebben.
Enkele voorbeelden waar een trampoline aan moet voldoen om als goedgekeurd te worden beschouwd volgens de WAS zijn onder andere dat het frame van de trampoline stevig en duurzaam moet zijn en bestand moet zijn tegen het gewicht van de gebruikers, de springmat moet gemaakt zijn van hoogwaardig materiaal, net zoals het veiligheidsnet en bovendien moet er een goede veerbescherming door middel van een stevige en dikke trampoline rand.
Goedgekeurde en gecertificeerde trampolines van Ayvna
Doordat wij een eigen fabriek hebben en hierdoor invloed hebben op het ontwerp- en productieproces, kunnen we enorm hoge (kwaliteits)eisen stellen aan onze trampolines. Bijna alle Avyna trampolines zijn dan ook gekeurd en hebben een EN-1176 certificering. Hieronder volgt een opsomming van alle trampolines die geschikt zijn voor openbaar gebruik:
Opbouw trampolines (alleen in combinatie met veiligheidsnet)
- Rond: 08-10-12-14-COMBI-BD
- Rechthoekig: 223-234-238-352-COMBI-BD
InGround trampolines (alleen in combinatie met veiligheidsnet)
- Rond: 08-10-12-14-I-COMBI-BD
- Rechthoekig: 223-234-238-352-I-COMBI-BD
FlatLevel trampolines
- Rond: 08-10-12-14-FL-(COMBI-BD)
- Rechthoekig: 223-234-238-352-FL-(COMBI-BD)
Let op: Rechthoekige trampolines 215x155 (203), 275x190 (213) en 300x225 (23 = oud model) zijn NIET GESCHIKT voor openbaar gebruik. Ook de ronde trampoline van Ø200 (06) heeft geen certificering voor openbaar gebruik.
Waar moet je rekening mee houden als je een gekeurde professionele trampoline wilt schaffen?
De eerste stap is om te beslissen waar de trampoline moet komen en of deze rond of rechthoekig moet zijn. Daarna kan je gaan beslissen over de maat en het type trampoline. Onze ronde Avyna trampolines vanaf diameter 245cm t/m 430cm en de rechthoekige Avyna trampolines vanaf 305x225cm t/m 520x305cm zijn gekeurd en gecertificeerd en mogen in alle openbare ruimtes gebruikt worden. De FlatLevel trampoline mag geplaatst worden zonder veiligheidsnet, maar de InGround en opbouw trampolines mogen alleen geplaatst worden inclusief veiligheidsnet, pas dan voldoen ze aan de eisen van de WAS.
Ik wil een professionele trampoline aanschaffen, wat kan ik nu het beste doen?
Als je de keuze hebt gemaakt voor wat voor soort trampoline en de maat van de trampoline, kun je het beste contact met ons opnemen en aangeven dat het om een goedgekeurd en gecertificeerd model moet gaan. Vervolgens kunnen we de procedure starten en u de producten leveren plus de daarbij behorende documenten, zoals het certificaat, een logboek, type plaatje van de trampoline, veiligheidsinstructies en een waarschuwingslabel.