Het hebben van een trampoline kan een geweldige aanvulling zijn in het gezinsleven. In de zomer en lente zorgt een trampoline vaak voor veel speelplezier, maar in de winter zal deze minder gebruikt worden. Maar wat kun je dan het beste doen met jouw trampoline tijdens de winterperiode? In deze blog lees je hoe jouw trampoline winterklaar maakt en wat je het beste wel of juist niet kunt doen. Ook ontdek je hoe je de trampoline weer gebruiksklaar maakt na de winter.
Waarom je trampoline winterklaar maken?
Het winterklaar maken van een trampoline betekent dat er maatregelen genomen worden om ervoor te zorgen dat de trampoline beschermd wordt tegen winterse omstandigheden. Kou, sneeuw, vochtigheid en vorst kunnen het materiaal van een trampoline aantasten. Door de trampoline winterklaar te maken, kun je je hierop voorbereiden en aantasting voorkomen. Bovendien kun je de levensduur van de trampoline verlengen door deze goed te onderhouden en winterklaar te maken. Zo zie je maar, een kleine voorbereiding is het halve werk en zal ervoor zorgen dat je jarenlang plezier kunt hebben van de trampoline zonder dat je hoeft te denken aan het kopen van een nieuwe trampoline.
Hoe maak je een trampoline winterklaar?
Het winterklaar maken van een trampoline is niet ingewikkeld, maar kun je gemakkelijk opdelen in een paar stappen, afhankelijk van jouw situatie.
De trampoline afbreken en opbergen indien mogelijk
Het allerbeste is om een trampoline tijdens de winterperiode af te breken en op te bergen op een droge plek. Op die manier bescherm je de trampoline het meest. Echter is dit niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld als de trampoline is ingegraven in de grond of als je er geen tijd voor hebt. Kun jij jouw trampoline niet demonteren en opbergen? Lees dan snel verder wat je het beste kunt doen.
Ik kan mijn trampoline niet opbergen, wat nu?
Dat is niet erg; ook dan kun je met onderstaande tips onbezorgd de winter door.
Stap 1: Reinig en controleer de trampoline
Voordat je aan de slag gaat met het opbergen of demonteren is het belangrijk om de trampoline te reinigen. Verwijder bladeren, takken en ander vuil dat zich heeft opgehoopt. Controleer daarbij ook altijd of de trampoline nog in topconditie verkeert of dat er eventueel onderdelen vervangen of gerepareerd moeten worden. Het is namelijk belangrijk om veiligheid van de springers te allen tijde te kunnen garanderen.
Stap 2: Demonteer het veiligheidsnet en de trampoline rand
In de winter wordt er vast niet gesprongen op de trampoline, daarom is het verstandig om het veiligheidsnet te demonteren en de rand van de trampoline af te halen. Op die manier blijven deze onderdelen netjes intact en wordt schade aan de onderdelen voorkomen. Indien je de onderdelen opbergt, zorg er dan wel voor dat dit op een droge plek gebeurt. Door de onderdelen te bewaren op een droge plek voorkom je schimmelvorming.
Stap 3: Schaf een afdekhoes aan en leg deze op de trampoline
Een afdekhoes is speciaal ontwikkeld zodat een trampoline beschermt wordt tegen winterse invloeden. Het is belangrijk dat de gehele trampoline bedekt wordt door de hoes. Vaak zijn trampoline winterafdekhoezen gemaakt van een goede kwaliteit pvc-materiaal. Dit materiaal is bestendig tegen vorst en sneeuw en zal de trampoline dan ook goed beschermen tegen al deze invloeden. Bovendien kan het gebruik van een afdekhoes er ook voor zorgen dat er zich geen bladeren en vuil ophopen op de trampoline. Dat zorgt ervoor dat je minder hoeft schoon te maken.
Stap 4: Eventuele onderdelen opbergen
Je zou ook nog kunnen overwegen om in de winter de springmat en veren te demonteren en op te bergen. Dit is niet noodzakelijk indien bovenstaande adviezen worden gevolgd, maar kan ook nooit kwaad.
Stap 5: Verwijder sneeuw van de trampoline
Bij zware sneeuwval is het belangrijk om dit van het springvlak te verwijderen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een zachte bezem. Door sneeuw weg te halen voorkom je overmatige belasting van de trampoline.
De trampoline weer klaar voor gebruik maken na de winter
Het moment dat de kinderen weer staan te popelen om buiten te spelen, is het moment om de trampoline weer in gebruik te nemen. Indien je de trampoline netjes hebt opgeborgen is het een kwestie van de trampoline opnieuw in elkaar te zetten. Wanneer de trampoline gedurende de winter is blijven staan, zorg dan in ieder geval dat alle onderdelen weer compleet zijn en dat alles goed vast zit. Daarnaast is het belangrijk om de gehele trampoline even te controleren op gebreken en waar nodig onderdelen te vervangen. Wanneer al deze punten voldaan zijn, kan er weer lekker gesprongen gaan worden door de kids!
Twijfel je of je trampoline wel goed in elkaar gemonteerd is? Of heb je een vraag over de trampoline veiligheid? Je kunt altijd contact met ons opnemen bij vragen. Avyna staat iedere werkdag voor je klaar.